“Apzinies, vadi, dari – tu vari” – tapusi jaunu mācību programma bērnu psihoemocionālās noturības veicināšanai

Sabiedrības integrācijas fonds (Fonds) uzsācis īstenot Eiropas Sociālā fonda Plus projektu “Ģimenei draudzīgas vides un sabiedrības veidošana”, kā pirmo no projekta pasākumu kopuma īstenojot bērnu izglītošanas programmu psihoemocionālās noturības veicināšanai. Sadarbībā ar organizāciju “Esi/ Emocionālā, sociālā intelekta centrs” tapusi mācību programma “Apzinies, vadi, dari – tu vari”, ar mērķi veicināt pozitīvu bērnu attīstību un sociālo integrāciju, ļaujot īstenot viņu potenciālu veiksmīgai dzīvei. Līdz gada beigām mācības tiks īstenotas izglītības iestādēs, sasniedzot 1500 bērnus visā Latvijā. 

Prasmi pārvarēt grūtības, spēju orientēties un attīstīties dažāda mēroga nenoteiktības apstākļos ir būtiski pilnveidot gan pieaugušajiem, gan bērniem. Īpaši svarīgi grūtību pārvarēšanas un veselīgas problēmu risināšanas pieejas ir apgūt jau bērnībā, proti – laikā, kad vēl tikai veidojas attieksmes pret sevi un apkārtējo pasauli, tādējādi jau preventīvi atbalstot un sagatavojot bērnus dzīvei mūsdienu mainīgajā pasaulē. Tieši tāpēc projekta pirmās aktivitātes galvenais mērķis ir veicināt bērnu psiholoģisko un emocionālo noturīgumu. Aktivitātes ietvaros ir izstrādāts metodiskais līdzeklis – neformālās izglītības mācību programma – īstenošanai bērniem pietuvinātā vidē, kas tiks īstenota sadarbībā ar “Esi/Sociālās un emocionālās inteliģences centru”.

Paredzēts, ka mācību programma ilgs 3 mācību stundas, kas būs neformālās izglītības pieejā balstītas nodarbības un pielāgotas dažādiem vecumposmiem – sākumskolai, pamatskolai un vidusskolai. Mācību saturs balstīts bērnu emocionālajai noturībai aktuālās tēmās. Nodarbību laikā caur dažādiem individuāliem un grupu darbā veiktiem uzdevumiem tiks veicināta izpratne par bērna individuālajiem resursiem problēmu risināšanā, veicināta veselīgu savstarpējo attiecību stiprināšana starp vienaudžiem, kā arī ģimenēs, apskatot tādas tēmas kā – emociju regulēšana, veselīgas robežas, konfliktu risināšana, cieņpilna komunikācija u.c.

Pilotprojekta mācību ieviešana tiks uzsākta 2024. gada oktobrī visā Latvijā. Katrā no 5 plānošanas reģioniem nodarbības organizējot visās klašu grupās (1. – 4. klase, 5. – 8. klase, 9. – 12. klase). Līdz 2024. gada decembrim plānots, ka mācībās tiks iesaistītas vismaz 12 skolas visā Latvijā, kopā atbalstu sniedzot vismaz 1500 bērniem. Mācības notiks bez maksas un tās vadīs pieredzējuši mācību vadītāji. Visa projekta laikā atbalstu saņems vismaz 4500 bērni no visas Latvijas.

Pilotprojekta ietvaros 2024. gadā izglītības iestādes nodarbību īstenošanai tiks uzrunātas individuāli, taču no 2025. gada nodarbībām būs iespējams pieteikties publiski tīmekļvietnē www.vietagimenei.lv sadaļā ESF Projekts.

Projektā “Ģimenei draudzīgas vides un sabiedrības veidošana” Sabiedrības integrācijas fonds līdz 2029. gada 31. decembrim īstenos plašu pasākumu kopumu ar mērķi veicināt ģimenēm draudzīgu vidi sabiedrībā. Projektā tiks īstenoti pasākumi bērniem, vecākiem, ģimenēm, kā arī ģimeniskas vides veidošanas pasākumos tiks iesaistītas un atbalstītas nevaldības organizācijas un darba devēji.

Ar plašāku informāciju par projektu var iepazīties www.vietagimenei.lv sadaļā ESF Projekts un www.sif.gov.lv sadaļā Ģimenēm.

Informācija sagatavota Eiropas Sociālā fonda Plus projektu  “Ģimenei draudzīgas vides un sabiedrības veidošana” ietvaros, projekta numurs 4.3.6.9/1/24/I/001. Projekta ietvaros plānotais kopējais finansējums ir 8 397 548 euro, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda Plus finansējums  7 137  915 euro un valsts budžeta līdzfinansējums – 1 259 633  euro. 

Skip to content