Noslēgušās vizītes pie konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2024” finālistiem

Konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2024” finālistus oktobra vidū apmeklēja konkursa vērtēšanas komisija, lai klātienē iepazītos ar pašvaldību paveiktajiem darbiem ģimenēm draudzīgas vides veidošanā un tiktos ar iedzīvotāju padomēm, NVO un citiem interesentiem. 

Šogad konkursā ieviestas vairākas izmaiņas – pašvaldības vairs netiek vērtētas reģionālajā griezumā, bet gan visas sacenšas par galveno titulu “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2024”. Kā arī šī gada klātienes vizītes bija īpašas ar to, ka tajās tika aicināts piedalīties ikviens interesents – gan citu pašvaldību pārstāvji, gan konkrēto apdzīvoto vietu iedzīvotāji. Tas sniedza iespēju vērtēšanas komisijai apspriest aktuālos izaicinājumus un uzklausīt dažādus viedokļus par pašvaldību sniegtajiem pakalpojumiem un nepieciešamajiem uzlabojumiem. Šogad katra finālpašvaldība izcēlās gan ar saviem veiksmes stāstiem, gan arī izaicinājumiem un jomām, kurās nepieciešami uzlabojumi. 

“Esam gandarīti, ka pašvaldības uzlabo un paplašina sniegtos pakalpojumus, kas atbalsta gan jauniešus, gan vecāko paaudzi. Vizīšu laikā apmeklējām gan modernus bērnudārzus, gan jaunatnes centrus un sociālās aprūpes iestādes. Protams, ir arī jomas, kurās nepieciešami uzlabojumumi, kas saistās ar atkarībām, jauniešu un ģimeņu jautājumiem. Jāuzsver, ka pašvaldības draudzīgums nenozīmē tikai finansiālu atbalstu. Būtiska loma ir arī sakārtotai videi, kurā ģimenes var justies labi un attīstīties,” uzsver Zaiga Pūce, Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore. 

Vērtēšanas komisija saka paldies Liepājas valstspilsētas pašvaldībai, Saldus novada pašvaldībai, Salaspils novada pašvaldībai, Siguldas novada pašvaldībai un Madonas novada pašvaldībai par sirsnīgo uzņemšanu un neatlaidīgo darbu pie ģimenēm draudzīgas vides veidošanas. Klātienes vizītes pierādīja, ka pašvaldības turpina strādāt un attīstīt sniegtos pakalpojumus, radot tādu vidi, kurā ģimenes var justies atbalstītas un augt ar pārliecību par savu nākotni. 

Lai vērtēšanas procesā nodrošinātu objektīvāko vērtējumu, klātienes vizītēs piedalījās pārstāvji no Sabiedrības integrācijas fonda, Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas, Bērnu aizsardzības centra, Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas pašvaldību savienības, Valsts kancelejas, Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības, Valsts probācijas dienesta un Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas. 

Konkursa noslēguma ceremonija, kurā tiks paziņots titula “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2024” ieguvējs, notiks šī gada 28. novembrī Saldus mūzikas un Mākslas skolā. 

Konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” norisinās jau kopš 2017. gada un tīmekļvietnē Vieta ģimenei ikviens var iepazīties ar pašvaldību sniegto informāciju par ģimenēm pieejamajiem pakalpojumiem, pabalstiem un cita veida atbalstu, kā arī savstarpēji salīdzināt vairāku pašvaldību piedāvājumus. 

“Ģimenei draudzīga pašvaldība” ir viena no trim Fonda realizētajām ģimeņu atbalsta programmām.. Fonds īsteno arī programmu “Ģimenei draudzīga darbavieta”, kā arī izsniedz Latvijas Goda ģimeņu apliecības, atbalstot Latvijas daudzbērnu ģimenes, kā arī ģimenes, kuru aprūpē ir bērni ar invaliditāti. 

Skip to content