Konkursa finālistu stāsti. Ventspils – mazulim draudzīga pilsēta

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) konkursa “Ģimenei draudzīga pašvaldība” 2017 fināliste republikas nozīmes pilsētu grupā

Ventspils pilsētas pašvaldība par sevi

Ventspils ir ģimenei draudzīga pilsēta, kurā padomāts par to, lai šeit būtu ērti dzīvot ventspilnieku ģimenēm, kā arī interesanti atpūsties ģimenēm no citām pilsētām un valstīm.

Iedzīvotāju ierosinājumi – programma «Ventspils-mazulim draudzīga pilsēta»

Ventspils pilsētas pašvaldība ir vienīgā visā valstī, kas strādā pie programmas «Ventspils – mazulim draudzīga pilsēta» veiksmīgas īstenošanas. Lai padarītu Ventspili draudzīgāku ģimenēm ar bērniem un uzzinātu ventspilnieku viedokli, pašvaldība jau divas reizes veica iedzīvotāju aptauju, kurā iedzīvotāji tika aicināti iesniegt priekšlikumus. Pirmajā aptaujā tika saņemti 336 ierosinājumi, savukārt otrā aptaujā – 439 ierosinājumi par uzlabojumiem tādās nozarēs kā izglītība, veselība, privātā un publiskā infrastruktūra, sociālais atbalsts, atpūta un izklaide uc.

Pilsētvide

Publiskā infrastruktūra regulāri tiek piemērota, lai pastaigas ar bērnu ratiņiem būtu ērtākas un patīkamākas – 103 vietās pilsētā pazeminātas ielu apmales, vairākās vietās izbūvēti pandusi, 23 vietās izveidotas ģimeņu autostāvvietas, pagarināta Ventspils zilā karoga pludmales laipa, lai ģimenes ar bērniem varētu ērtāk piekļūt pludmalei, kā arī pēc iedzīvotāju ierosinājumiem uzstādīti soliņi un informatīvās zīmes ar norādi, kā ar bērnu ratiņiem vai personām riteņkrēslā var iekļūt pašvaldības iestādēs. Vecāku ērtībām pilsētas dažādās vietās ir ierīkoti 43 pārtinamie galdiņi, kā arī veikti daudzi citi uzlabojumi.

Atpūta un izklaide

Ventspilī ir divi bērnu parki un 36 bērnu rotaļu laukumi, no kuriem 32 atrodas daudzdzīvokļu māju iekškvartālos. Bērnu pilsētiņā ir izvietotas speciālas šūpoles personām ratiņkrēslā, bet šūpoles, kurās iespējams šūpoties mammai vai tētim kopā ar savu mazuli, ir izvietotas trijās pilsētas vietās. Domājot par bērnu drošību, zem rotaļu iekārtām ir ieklāts gumijas segums.

Ģimenes ar bērniem atpūtu var baudīt ne tikai bērnu parkos, bet arī Ūdens Piedzīvojumu parkā, Pludmales akvaparkā, Lemberga hūtē, Ventspils Jaunrades nama planetārijā, Zilā karoga pludmalē, Ventspils muzejos, parkos un daudzās citās atpūtas vietās.

Izglītība un interešu izglītība

Ventspilī darbojas 10 pirmsskolas izglītības iestādes un 9 vispārizglītojošās dienas skolas. Būtiski ir atzīmēt, ka Ventspilī nav rindas uz pirmsskolas izglītības iestādēm.

Ārpus skolas nodarbībām skolēni var apmeklēt interešu izglītības programmas Digitālajā centrā, Jaunrades namā, Mākslas skolā, Mūzikas skolā, sporta skolā “Spars” un Jauniešu mājā.

Pateicoties Digitālā centra piedāvājumam, skolēniem ir iespēja apgūt digitālās prasmes kādā no 17 dažādu tēmu nodarbībām. Populārākās no tām ir robotika, digitālā mājturība, dronu skola, programmēšanas pamati, datorgrafikas un datoranimācijas pamati un citas. Katru gadu tiek papildināta pulciņu materiāltehniskā bāze. Šī mācību gada jaunumi: 3D printeri, robotikas komplekti, kā arī dronu konstruktori.

PAŠVALDĪBAS PREZENTĀCIJA KONKURSA KOMISIJAI

VARAM par Ventspils pilsētas pašvaldības dalību konkursā “Ģimenei draudzīga pašvaldība”

Ventspils pilsētas pašvaldība konkursa “Ģimenei draudzīga pašvaldība” pirmās kārtas ietvaros ieņēma trešo vietu savā grupā administratīvo* datu vērtējumā. Šajā kārtā vērtēja pašvaldību budžeta izdevumu apmēru, ko tās atvēl pakalpojumiem ģimenēm ar bērniem 2016. gadā (šī komponente veido 40% no kopējā gala vērtējuma konkursā).

Jāatzīmē, ka izdevumu īpatsvars pašvaldības sniegtajam atbalstam atvieglojumiem profesionālās ievirzes un sporta interešu izglītībai pašvaldības budžetā pārsniedz citu pašvaldību rezultātus šajā kritērijā. Ventspils pilsētas pašvaldība sniedz finansiāli vislielāko atbalstu atvieglojumiem profesionālās ievirzes un sporta interešu izglītībai, salīdzinot ar visām pārējām pašvaldībām, tajā skaitā republikas pilsētām.

Iedzīvotāji par Ventspils pilsētas pašvaldību

Ventspils pilsētas iedzīvotāji, balsojot par savu pašvaldību konkursā, veltīja atzinīgus vārdus par pašvaldības atbalstu ģimenēm ar bērniem:

“Esam ļoti apmierināti ar Ventspils pilsētu. Šeit bērniem ir ļoti liels klāsts ar dažādiem bezmaksas pulciņiem. Bezmaksas transports, vai biļete par samazinātu cenu. Bezmaksas ēdināšana skolā. Visiem bērniem nodrošināts bērnudārzs. Pilsētā izvietoti bezmaksas rotaļu laukumi, rotaļu iekārtas. Labiekārtoti parki, Zilā karoga pludmale.”

“Ģimenei draudzīga pilsēta – rotaļu laukumi, uzbrauktuves, pasākumi un atrakcijas bērniem, kafejnīcu piedāvājumi bērniem, lieliska vieta kur atpūsties ģimenei.”

“Lai arī, manuprāt, pašvaldībā jau tā ir daudz padomāts par ģimenēm ar mazuļiem, pašvaldība neapstājas pie izdarītā, bet aktīvi veido dialogu ar vecākiem, lai arvien vairāk padarītu pilsētu draudzīgu ģimenēm ar bērniem!!”

“Ļoti patīk kā pilsēta ir iekārtota tieši mazuļiem draudzīga, viegli pārvietoties ar ratiņiem, kā arī tikko izveidotie jaunie pandusi ir ļoti ērti un vēl vairāk atvieglo pastaigas!”

* Administratīvie dati tika vērtēti tādās izdevumu kategorijās kā ģimenes pieaugums, veselība, materiālais atbalsts un sabiedriskais transports; izglītība; pasākumi; infrastruktūra

Fotogrāfijas no Ventspils pilsētas pašvaldības arhīva

Skip to content